Competiția “Tânărul Antreprenor” – Etapa a II-a
Marti, 28.03.2023, între orele 13:00 – 16:00, va avea loc Etapa a II-a a competiției “Tânărul Antreprenor”, la Hotel My Continental Sibiu (Strada Calea Dumbrăvii 2-4, Sibiu 550324), organizată în cadrul proiectului ”Acces spre succes”, cod PN2058, coordonat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, România, Inspectoratul Școlar Județean Mures, România, University of South-Eastern, Norvegia, Innovius As, Norvegia
Comeptiția se adresează elevilor înscriși în clasele V-IX la una dintre școlile din județele Sibiu și Mureș participante la proiect și are ca scop:
- stimularea spiritului antreprenorial și de lucru în echipă;
- stimularea creativității;
- învățarea principalelor noțiuni antreprenoriale;
- înțelegerea și formularea unei aplicații de proiect;
- dezvoltarea capacității de a crea un plan de acțiune coerent și logic de la o idee;
- dezvoltarea abilităților de prezentare în fața publicului.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate proiectele echipelor de elevi care au fost desemnate câștigătoare în Etapa I – competiția din cadrul școlilor. Această etapă a avut loc în februarie/martie 2023 în cele 12 școli partenere din proiect: Școala Gimnazială Albești, Școala Generală Nr.3 Târnăveni, Școala Gimnazială “Ion Dacian” Saschiz, Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, Școala Gimnazială Alma, Școala Gimnazială Octavian Goga din Rășinari, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Axente Sever, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” din Agnita, Școala Gimnazială “Georg Daniel Teutsch” Agnita, Școala Gimnazială “Badea Cîrțan” Cârțișoara, Școala Gimnazială „Lucian Bologa” Marpod.
În etapa a II-a fiecare școală parteneră va fi reprezentată de o echipă formată din 5 elevi care vor prezenta public ideea lor de afacere și proiectul la care au lucrat în perioada comeptiției pentru desemnarea echipei câștigătoare și a celui mai bun proiect.
Echipa câștigătoare va beneficia de un schimb de experiență în Norvegia. Vizita va fi un mix de activități recreaționale și turistice, dar și de vizite la incubatoare de afaceri pentru ca elevii să vadă instituții în cadrul cărora se susține colaborativ antreprenoriatul. Pentru echipele clasate pe locurile 2 și 3 se vor oferi premii materiale.
Proiectul ”Acces spre succes” își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.
Persoanele interesate sunt rugate să confirme participarea printr-un email trimis pe adresa comunicare@fecid.ro.
Începe competiția “Tânărul Antreprenor” în școlile partenere din Sibiu și Mureș
În cadrul proiectului ”Access to success”, cod PN2058, coordonat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), se dă startul copmetiției “Tânărul Antreprenor”, ce se adresează elevilor înscriși în clasele V-IX la una dintre școlile din județele Sibiu și Mureș participante la proiect. Această activitate are ca scop:
- stimularea spiritului antreprenorial și de lucru în echipă;
- stimularea creativității;
- învățarea principalelor noțiuni antreprenoriale;
- înțelegerea și formularea unei aplicații de proiect;
- dezvoltarea capacității de a crea un plan de acțiune coerent și logic de la o idee;
- dezvoltarea abilităților de prezentare în fața publicului.
Elevii înscriși la competiție se vor organiza în grupe compuse din 5 participanți și vor elabora câte o propunere de mini-proiecte pe o temă considerată de interes pentru îmbunătățirea comunității din care fac parte. Echipa câștigătoare va beneficia de o excursie în Norvegia. Echipele clasate pe locurile II și III vor primit premii materiale.
Proiectul ”Acces spre succes” își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.
Școlile care sunt parteneri asociați ai proiectului sunt: Școala Gimnazială Albești, Școala Gimnazială “Ion Dacian” Saschiz, Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, Școala Gimnazială Alma, Școala Gimnazială Octavian Goga din Rășinari, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Axente Sever, Școala Gimnazială ,,Georg Daniel Teutsch’’ din Agnita, Școala Gimnazială “Badea Cîrțan” Cârțișoara, Școala Gimnazială „Lucian Bologa” Marpod, Colegiul tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează prevenirea abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii, prin intermediul unui set de activități educaționale, non-formale și de integrare socială adresate unui număr de 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, în situații de risc de abandon școlar, din 12 școli din județele Sibiu și Mureș, în majoritate din mediul rural.
Descarcă de aici documentele necesare înscrierii la competiția Tânărul Antreprenor:
Conferința intermediară de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului Acces spre Succes
În perioada 16 – 17 noiembrie 2022 a avut loc Conferința intermediară de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului Acces spre Succes (PN2058), finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
The project is coordinated by the European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) in partnership with Sibiu County School Inspectorate, Romania, Mures County School Inspectorate, Romania, University of South-Eastern, Norway, Innovius As, Norway.
Conferința a fost deschisă de discursurile de bun-venit adresate de Conf. univ. dr. Daniela Preda – Manager proiect, Fundația FECID, Prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan – Inspector școlar general, ISJ Mureș, Prof. Emilian – Marius Novac, Inspector școlar general, ISJ Sibiu, Prof. Monica-Adriana Munteanu – Inspector școlar general adjunct, ISJ Sibiu, Prof. univ.dr. Lasse Berntzen, University of South-Eastern, Norway, Dr. Anna St. Hansen – Manager proiect, Innovius AS, Norway, Conf. Univ. Dr. Aurelia Tomșa – Academia de Studii Economice din Moldova.
Prezentările din cadrul Conferinței intermediare au fost dedicate următoarele tematici de interes pentru participanți:
- prezentarea metodologiei psihologiei pozitive ca instrument de sprijin pentru evitarea abandonului școlar, atelier de lucru susținut de Prof.univ.dr. Lasse Berntzen de la University of South-Eastern, Norway;
- prezentarea proiectului, a activităților desfășurate și a rezultatelor intermediare, obținute în prima jumătatea a perioadei de implementare (activități educaționale și remediale, tabere, cursuri de formare pentru profesori, schimbul de experiență din Norvegia, etc),
- prezentarea metodologiei competiției Tânărul antreprenor și a formularelor de concurs, urmată de o sesiune de întrebări & răspunsuri;
- exemple de bună practică de la școlile gimnaziale parteneri asociați ai proiectului: Școala Gimnazială Nr. 3 Târnăveni, Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, Școala Gimnazială Octavian Goga din Rășinari, Școala Gimnazială Axente Sever;
- prezentarea Strategiei pentru reducerea abandonului școlar prin utilizarea instrumentelor psihopedagogiei pozitive.
La Conferința intermediară au participat reprezentanți ai inspectoratelor școlare din Sibiu și Mureș, reprezentanți ai partenerilor internaționali și cadre didactice de la școlile care sunt parteneri asociați ai proiectului, precum și reprezentanți ai mediului academic local și internațional.
Proiectul ”Acces spre succes” își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non- formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee și prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.
Prin proiectul „Acces spre succces”, 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, în situații de risc de abandon școlar, din 12 școli din județele Sibiu și Mureș, în majoritate din mediul rural, vor beneficia de activități educaționale, non-formale și de integrare socială în vederea prevenirii abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii. Proiectul se derulează pe o perioadă de 30 de luni, între 01.09.2021 și 28.02.2024 în localitățile Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cârţişoara, Cristian, Răşinari (jud. Sibiu) și Albești, Saschiz, Târnăveni, Sîncraiu de Mureş (jud. Mureș) și beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează creșterea participării școlare cu cel puțin 10% a unui număr de 400 de copii din grupul țintă primar și creșterea ratei de tranziție în învățământul școlar superior (clasa a-IX-a) cu 1,5% pe perioada implementării proiectului.
Conferința intermediară de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului Acces spre Succes
În perioada 16 – 17 noiembrie 2022, va avea loc Conferința intermediară de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului Acces spre Succes (PN2058), finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
The project is coordinated by the European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) in partnership with Sibiu County School Inspectorate, Romania, Mures County School Inspectorate, Romania, University of South-Eastern, Norway, Innovius As, Norway.
Proiectul ”Acces spre succes” își propune să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național prin îmbunătățirea competențelor formale și non- formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee și prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.
Through the project "Access to success", 980 children aged between 10 and 16 years, at risk of dropping out of school, from 12 schools in Sibiu and Mureș counties, mostly in rural areas, will benefit from educational activities, non -formal and social integration in order to prevent school dropout and / or early school leaving.
Prezentările din cadrul Conferinței intermediare vor include următoarele tematici de interes pentru participanți: prezentarea proiectului, a activităților desfășurate și a rezultatelor obținute, exemple de bună practică, prezentarea metodologiei psihologiei pozitive ca instrument de sprijin pentru evitarea abandonului școlar, prezentarea metodologiei competiției Tânărul antreprenor. La Conferința intermediară vor participa reprezentanți ai inspectoratelor școlare din Sibiu și Mureș, reprezentanți ai partenerilor internaționali și cadre didactice de la școlile care sunt parteneri asociați ai proiectului.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 30 de luni, între 01.09.2021 și 28.02.2024 în localitățile Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cârţişoara, Cristian, Răşinari (jud. Sibiu) și Albești, Saschiz, Târnăveni, Sîncraiu de Mureş (jud. Mureș) și beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Conferința intermediară a proiectului Acces spre succes (PN2058) se va desfășura în zilele de miercuri, 16.11.2022 (orele 16.00 – 19.00) și joi, 17.11.2022 (orele 9.00 – 14.00), la Hotel Hilton Sibiu (Strada Pădurea Dumbrava 1, Sibiu 550399).
Conferința intermediară a proiectului “Acces spre Succes”
Know-how transfer - Work-visit to Drammen, Norway
The European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) organized Know-how transfer - Work-visit to Drammen, Norway, between 31st of August – 3rd of September 2022, with the presence of 27 teachers from schools in Sibiu and Mureș counties. The activities were carried out within the Access to Success project (PN2058), financed by Norway through the Norwegian Grants within the Local Development Program.
The project is coordinated by the European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) in partnership with Sibiu County School Inspectorate, Romania, Mures County School Inspectorate, Romania, University of South-Eastern, Norway, Innovius As, Norway.
During the 2 days of academic activities the participants had the opportunity:
- to visit Marienlyst Skole (secondary school) located in Drammen, Norway;
- to meet and discuss with prof. Jon Espen Palm, Marienlyst Skole principal, and with prof. Geir Forbord;
- to attend the presentation of the Appreciative Inquiery Method given by prof.univ.dr. Lasse Berntzen from University of South-Eastern Norway;
- to participate in the know-how transfer sessions given by representatives from PPT Drammen - Pedagogical Psychological Services and Child Protection Service;
- to attend the presentation of a best practice - UNG11 Project Kjøsterud Ungdomsskole Drammen, given by prof. Monica Kristel Søhus;
- to participate in round table discussions dedicated to instruments and methods for reducing absenteism and school dropouts;
- to draft the Strategy with selected innovative instruments and methods.
The partner institutions involved in this project are: University of South-Eastern and Innovius As from Norway and Sibiu County School Inspectorate and Mureș County School Inspectorate, from Romania. The participating teaching staff represented 12 schools that are associated partners of the project: Albești Secondary School, "Ion Dacian" Saschiz Secondary School, Sîncraiu de Mureș Secondary School, Alma Secondary School, Octavian Goga Secondary School from Rășinari, Cristian Secondary School, Axente Sever Secondary School, "Georg Daniel Teutsch" Secondary School from Agnita, "Badea Cîrțan" Secondary School Cârtisoara, "Lucian Bologa" Marpod Secondary School, "August Treboniu Laurian" Technical College Agnita.
Training course "Vocational counseling and guidance"

The European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) organized a training course entitled "Vocational Counseling and Guidance", between July 8-10, 2022, with the presence of 26 teachers from schools in Sibiu and Mureș counties. The duration of the training course was 16 hours and was carried out within the "Access to Success" project (PN2058), financed by Norway through the Norwegian Grants within the Local Development Program.
The teaching staff participated in training sessions to facilitate their use of tools for identifying vocational interests, skills and values, tools for identifying and recognizing professions compatible with the personal profile, formulating professional career goals and sources for identifying the real situation on the labor market with the aim of assisting students in their personal and professional development.
The "Access to Success" project aims to make an active contribution to increasing the degree of economic and social cohesion at the local and national level by improving the formal and non-formal skills of secondary school children, increasing their degree of passing in high schools by developing skills, knowledge and professional competences required for jobs with a higher degree of qualification. The 5 training sessions, organized monthly starting in April, were aimed at equipping teachers - members of the Associated Partners - with the necessary skills for activities to remedy the problems of children in the primary target group.
The participating teaching staff represented schools that are associated partners of the project: Albești Secondary School, "Ion Dacian" Saschiz Secondary School, Sîncraiu de Mureș Secondary School, Alma Secondary School, Octavian Goga Secondary School from Rășinari, Cristian Secondary School, Axente Sever Secondary School, "Georg Daniel Teutsch" Secondary School from Agnita, "Badea Cîrțan" Secondary School Cârtisoara, "Lucian Bologa" Marpod Secondary School, "August Treboniu Laurian" Technical College Agnita.
Entrepreneurial education and ICT courses for teachers from Sibiu and Mureș counties
Between 10 and 12 June 2022, a number of 29 teachers from schools in Sibiu and Mureș counties participated in training sessions, organized within the project Access to Success (PN2058), funded by Norway through the Norwegian Grants under Local Development Program.
The project is coordinated by the European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) in partnership with Sibiu County School Inspectorate, Romania, Mures County School Inspectorate, Romania, University of South-Eastern, Norway, Innovius As, Norway.
Teacher training sessions were held by trainers from Norway. The main themes of the courses were Basics of Entrepreneurial Education and Basic ICT Education aiming at supporting participants in developing the skills needed to identify problems in schools and develop project proposals relevant to the school. and the community they come from. Bazele educației antreprenoriale and Educația de bază TIC, în scopul sprijinirii participanților în dezvoltarea de competențe necesare pentru identificarea problemelor din școli și elaborarea unor propuneri de proiecte relevante pentru școala și comunitatea de unde provin.
Following the participation in the training sessions, the teachers became aware of the possibilities and the procedure for awarding mini-grants for the implementation of projects in the schools of origin, which would help to prevent school dropout. The participating teachers represented schools that are associated partners of the project: Albești Gymnasium School, General School No. 3 Târnăveni, “Ion Dacian” Saschiz Gymnasium School, Sîncraiu de Mureș Gymnasium School, Alma Gymnasium School, R Gymnasium School Cristian Gymnasium, Axente Sever Gymnasium School, “August Treboniu Laurian” Technical College from Agnita, “Badea Cîrțan” Gymnasium School, Cârțișoara, “Lucian Bologa” Marpod Gymnasium School.

Training course “Innovative teaching tools, implementation of individual remedial plans”
The European Foundation for Consultancy, Implementation and Development (FECID) organized the training course "Innovative teaching tools, implementation of individual remedial plans", held between 6-8 May 2022, with the presence of a number of 18 teachers from schools in Sibiu and Mureș counties. The duration of the training course was 16 hours and was carried out within the project “Access to Success” (PN2058), funded by Norway through the Norwegian Grants under the Local Development Program.
Teachers participated in training sessions designed to contribute to the development of skills for designing, organizing and conducting the educational process in the paradigm of inclusive schooling and skills for capitalizing on learning space and school curriculum according to the specific requirements of students in the target group
The participating teachers represented schools that are associated partners of the project: Albești Gymnasium, General School No. 3 Târnăveni, “Ion Dacian” Saschiz Gymnasium School, Alma Gymnasium School, Octavian Goga Gymnasium School from Rășinari, Sever Gymnasium School, Cristian , "Georg Daniel Teutsch" High School from Agnita, "Badea Cîrțan" High School Cârțișoara.

Training course "Development of socio-emotional and communication skills"
Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID) a organizat cursul de formare “Dezvoltarea abilităților socio-emoționale și de comunicare”, desfășurat în perioada 8 – 10 aprilie 2022, cu prezența unui număr de 18 cadre didactice de la școli din județele Sibiu și Mureș. Durata cursului de formare a fost de 16 ore și a fost derulat în cadrul proiectului “Access spre Succes” (PN2058), finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Cadrele didactice au participat la sesiuni de formare menite să contribuie la îmbunătatirea competențelor și abilităților de intervenție psihopedagogică, cum ar fi înțelegerea mecanismelor de comunicare, instrumente de mediere a conflictelor, dezvoltarea încrederii, autonomiei, inițiativei și a identității.
The participating teachers represented schools that are associated partners of the project: Gymnasium Albești, General School No. 3 Târnăveni, Gymnasium School “Ion Dacian” Saschiz, Gymnasium School Sîncraiu de Mureș Gymnasium Alma, Gymnasium School Gymnasium Octavian Cristian , Axente Sever Gymnasium School, Georg Daniel Teutsch Gymnasium School from Agnita.

Press Release on the selection of the target group in the project "Access to success"
Within the project "Access to success", code PN2058, coordinated by the European Foundation for Consulting, Implementation and Development (FECID), the first stage of enrollment of students at risk of dropping out of school, caused by various objective factors, which are intended to be improved through the project, was completed. A number of 358 students, 245 from Sibiu County and 113 from Mureș County will participate in activities aimed at preventing school dropout. Thus, in relation to their school, personal and social situation, an integrated approach to the learning process of the children in the target group is proposed, through formal training activities, non-formal training activities and through informal activities:
- Educational support activities that will be carried out in order to stimulate, participate and prevent early school leaving / abandonment, both during and outside the school program, as well as for school reintegration;
- Non-formal education and leisure activities that will be carried out in order to consolidate school knowledge and skills but especially to train and develop the skills and competencies of students who have interests and concerns that cannot be met through the formal curriculum;
- Medical services, providing incentives aimed at social and medical support, necessary for a normal life;
- Specific activities individualized according to the characteristics and needs of each student that will be carried out in order to meet the needs of students with special educational needs and any type of educational and social disadvantage.
This integrated process supports children through a holistic program that facilitates intervention in all types of activities in which a child at risk of dropping out of school is active.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 30 de luni, între 01.09.2021 și 28.02.2024 în localitatile Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cârţişoara, Cristian, Răşinari (jud. Sibiu) si Albesti, Saschiz, Târnăveni, Sîncraiu de Mureş (jud. Mureș), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Mures, University of South-Eastern, Norvegia și Innovius As, Norvegia.
Project launch conference
The European Foundation for Consulting, Implementation and Development (FECID), as a beneficiary, organized online the start conference of the project "Access to Success", PN2058, between 19.01.2022 - 20.01.2022, with more than 70 participants.
During the project launch conference, the presentations included the following topics of interest to participants: presentation of the project and activities, presentation of the methodology for selecting and monitoring children at risk, exchange of experience in identifying and monitoring children at risk, stimulating creativity and involvement of children through hackathon events in the "Access to Success" project, presentation of the teacher training plan in the "Access to Success" project.